U výkonných revolverových nábojů, asi od 357 magnum nahoru, je při roll škrcení plášťovaných střel nutno používat střely se škrticími drážkami. U olověných střel nebo olova potaženého tenkou vrstvou mědi, plastu, teflonu, … nebývá problém při škrcení škrticí drážku do střely vytlačit přes ústí nábojnice žehličkou nebo třetí matricí, ale u plášťovaných střel už to tak snadné není. Někdy je nutno vytvořit škrticí drážky na plášťovaných střelách které je nemají, jindy na těch které je mají, ale v jiném místě než přebíječ potřebuje.
Na vytváření drážek do střel jsme spolu s kolegou vyrobili přípravek, který je velmi podobný tomu na obrázku.
Hloubka drážky se nastavuje šroubkem umístěným na nízkém válečku, působí jako doraz pro páku s rycím kolečkem. Na mém přípravku je umístěna z druhé strany vyšších válečků, výhoda je v tom, že hloubku drážky nastavuju na delší páce, mohu ji tedy nastavit přesněji.
Funkčně je můj přípravek stejný, ale kromě možnosti nastavení výškové polohy střely šroubkem umístěným mezi otočnými válečky a tím vzdálenost tvořené škrticí drážky od dna střely, má můj navíc možnost nastavit i výšku drážkovacího kotoučku.
Funkce: Na šroubek mezi válečky se postaví dnem dolů střela, páka s ozubeným kolečkem se k ní lehce přitlačí, otáčením kličkou při zvyšování tlaku na páčku se střela spolu s vyššími válečky otáčí a vytváří se v ní drážka.
Přípravek lze použít i ke „stažení“ nábojnic v blízkosti jejich ústí na už přebitých nábojích pro dosažení větší výtahové síly střely, podobně jak je vidět na některých nábojích 38 special od S&B.
Přidávám pár obrázků – „Delší 357 magnum“ jsou nejdelší náboje, které ještě hladce projdou podávacím mechanismem mojí karabiny, ostatní obrázky snad nepotřebují popis.
http://www.buffaloarms.com/Detail.aspx? ... 7&CAT=3872 .
Tvorba škrticích drážek
Pravidla fóra
prostě vychytávky
prostě vychytávky
Tvorba škrticích drážek
- Přílohy
-
- Rádlovačka.jpg (43.74 KiB) Zobrazeno 89744 x
-
- Remington 125 gr.JPG (23.26 KiB) Zobrazeno 89744 x
-
- Delší 357 Magnum.jpg (73.55 KiB) Zobrazeno 89744 x
Re: Tvorba škrticích drážek
Moc pěkná práce.
Pro tyto drážky používáš taper crimp?
Pro tyto drážky používáš taper crimp?
Ta práce až tak moc pěkná není, náš výtvor není zdaleka tak pečlivě dílensky zpracovaný.
Používám roll crimp. Funguje to docela dobře, ještě lepší by bylo, kdyby rádlovací kolo mělo jemnější zuby, ale vyráběli jsme z toho co jsme měli.
Používám roll crimp. Funguje to docela dobře, ještě lepší by bylo, kdyby rádlovací kolo mělo jemnější zuby, ale vyráběli jsme z toho co jsme měli.
Dancek, možná by nebylo od věci zkusit kolo bez rádlování. Tak aby celý obvod šel zamáčkonout do vytvořené drážky. Myslím, že by crimp byl silnější. Jinak dobrej udělátor.
Při vytvoření nepřerušované drážky po celém obvodu by bylo škrcení určitě silnější, ale mělo by to i nějaké nevýhody, přesněji řečeno důsledky, ze kterých jsem měl obavu.
Rádlovanému kotoučku jsem dal přednost ze tří důvodů:
- měl jsem obavu, že hladký kotouček by mohl při tvorbě drážky na střele prokluzovat
- hladkým kotoučkem zamáčknu do střely daleko víc materiálu, který bude někde přebývat a střela se nejspíš v blízkosti drážky „vyboulí“. To by sice asi šlo opravit kalibrováním střely, ale nechtěl jsem pořizovat další matrici na plášťované střely a ta, kterou občas používám k lisování GC na olověné, k tomuto účelu nevyhovuje.
- no a hlavně, šlo spíš o pokus, než o nějak často prováděnou činnost.
Rádlovanému kotoučku jsem dal přednost ze tří důvodů:
- měl jsem obavu, že hladký kotouček by mohl při tvorbě drážky na střele prokluzovat
- hladkým kotoučkem zamáčknu do střely daleko víc materiálu, který bude někde přebývat a střela se nejspíš v blízkosti drážky „vyboulí“. To by sice asi šlo opravit kalibrováním střely, ale nechtěl jsem pořizovat další matrici na plášťované střely a ta, kterou občas používám k lisování GC na olověné, k tomuto účelu nevyhovuje.
- no a hlavně, šlo spíš o pokus, než o nějak často prováděnou činnost.
Proc nepouzivate klestinove krimpovani pomoci Lee Collet Style Crimp Die? Pravda je, ze u viceoperaku zabere jednu operaci/matrici, ale zaskrti i fmj strely bez drazky.
Tak nějak víc důvěřuju škrticí drážce, obzvlášť v trubicovém zásobníku LA karabiny.