AR rodina a náboj ,223Rem/5,56 NATO

Pravidla fóra
vše o dlouhých a ještě delších zbraních ...
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr
Příspěvky: 197
Registrován: čtv 26.7.2018, 16:24

AR rodina a náboj ,223Rem/5,56 NATO

Příspěvek od Petr »

Několikrát jsem se setkal s problémem přebíjených nábojů v různých verzích původní M16, nazývané jednoduše ÁeRka. Jeden z problému AR je v tom, že dokáže odpálit náboj i v případě, že není nábojová komora uzamčena. V lepším případě dojde k silnému "zahulení" od závěru zbraně, občas sprška spalin do tváře střelce. Nábojnice pokud ji vyndáte je nafouklá z zadní části cca 5mm od konce nábojnice občasné trhliny. V závažnějších případech může dojít k poškození zbraně.
Jak vznikne tento problém. Mechanizmy jak jsme probrali v kolektivu, jsou pravděpodobně dva.
a) méně pravděpodobná je špatně provedená kalibrace nábojnice. Rekalibrační matrice je nastavena tak, že má velkou vůli mezi držákem nábojnice a matricí. Problém může nastat zvláště u přebíjení 223 na výceopračních lisech, kde vlivem opotřebení lůžka držáku nábojnic může nastat kolébaní držáku a tím ke změnám v nastavení matric v závislosti na počtu nábojnic v držáku nábojnic. Tato vada lze snadnou odhalit pomocí příslušného kalibru.
b) dost pravděpodobný problém je v poškození drážky nábojnice. Zvlášť u použití výkonného střeliva s přebytkem tlaku na plynový mechanizmus zbraně dochází k tomu, že vytahovač lehce poškodí drážku nábojnice. Poškozenou drážku poznáte snadno nehty. Chyťte nábojnici nehty za drážku a protočte ji prsty druhé ruky. Okraj drážky musí být naprosto hladký. Pokud není, nábojnici vyřaďte a už ji nepoužívejte. Při uzamykání závěru zbraně může dojít k tomu, že vytahovač se zarazí o otřep na poškozené nábojnici a nedojde k úplnému a správnému uzamčení. Závěr zbraně je, ale prakticky v přední poloze a nic nebrání iniciaci neuzamčeného náboje v nábojové komoře s následnými destruktivními účinky. Takže pozor.
petr
Odpovědět

Zpět na „Dlouhé zbraně“