Krčková matrice Lee Collet Dies

Pravidla fóra
Vše o seřizování matric konkrétní příklady, konkrétní aplikace
Odpovědět
Uživatelský avatar
Petr
Příspěvky: 197
Registrován: čtv 26.7.2018, 16:24

Krčková matrice Lee Collet Dies

Příspěvek od Petr »

Jednou větou. Neznám nic lepšího a asi i nic lepšího není.
- perfektně se s ní pracuje
- zvedá přesnost
- šetří nábojnice
- nemusíte mazat nábojnici jako při plném formátu
A teď velké upozornění, ať předejdu nedorozumění. Lee Collet Dies, stejně jako všechny "krčkové" matrice lze použít jen v případě, že použijete nábojnice z té samé zbraně, z které zas náboje vystřelíte. Pokud máte jen jednu zbraň v té příslušné ráži tak to problémy nedělá. Horší je situace, kdy máte dvě zbraně stejné ráže, jako je třeba můj případ. Samonabíjecí .308 win a opakovačku v té samé ráži. Pak máte prostě dva druhy stejného střeliva. Ale vyplatí se to.

Výce výrobců nabízí tvz."krčkové" matrice. V čem je Lee Collet Die výjimečná a jak funguje.
Krčkové matrice formátují pouze krček nábojnice, jak říká už název. Toho lze docílit dvěma způsoby. Buď tak že krček zformátujete podobně jako nábojnici tj, zasunete ji do přesné dutiny a nebo je možný druhý způsob, tak jak pracuje Lee Collet Die a to kolmým tlakem přímo na krček nábojnice. V prvním případě je konečný průměr daný rozměrem dílu matrice a u Lee Collet jen prostě nastavením.

Jak funguje Lee Collet Die? Útroby matrice skrývají kleštinu, která částečně vyčuhuje ze spodní části matrice. Matrici zašroubujeme do hlavy lisu tak, aby se spodní část matrice ( právě ten vyčuhující kus kleštiny ) lehce dotknul držáku nábojnice ( pistnice lisu v horní poloze ).
Jak seřídit Lee Collet Die ? Vložíme nábojnici do držáku a zasuneme ji do matrice až na doraz lisu. Dojde k výpichu zápalky, ale rekalibrace krčku bude pravděpodobně neodostatečná. Správný rozměr krčku zkontrolujeme jednoduše střelou. Střela nesmí jít volně zasunout do krčku nábojnice, ale ne zas moc :-). Takže v případě, že lze střelu zasunout do krčku, přitáhněte matrici o max. 1/4 otočky a zopakujte zkoušku střelou. Až střela zasunout nepůjde, máte právě tu 1/4 otočky navíc pro zajištění dostatečné rekalibrace. Což je většinou správně. Nakonec polohu matrice zajistěte dotažením matice a finito :-)
petr
Odpovědět

Zpět na „Seřízení matric, puškové“