Velmi dobře se přebíjí a pro fandu do přebíjení dobrý zdroj zábavy.
POZOR 45-70 gov existuje ve dvou variacích a to jeho staré černopraché provedení a jeho odpovídající laborace bezdymným prachem a zcela moderní verze pracujících při poněkud vyšších tlacích.
Uvedená data platí pro moderní verzi a tak jsou určená pouze pro moderní zbraně v dobré kondici.
Data dle CIP :
max. tlak 2 200 bar
OAL : 64.77mm
Zápalka velká pušková
Podle manuálu Lovex jsou vhodné dva střelné prachy. S 060 a S 070.
Problém nastane pokud uvedená data z manuálu porovnáte z výsledky software QL. I při maximálních navážkách dle manuálu Lovexu je podle QL udávány velice nízké hodnoty vyhoření prachové náplně a ve srovnání s manuálem i jiné hodnoty maximálních tlaků. Výrazně nižší.
Protože mám se software QL dobré zkušenosti a začal jsem hledat optimum pro olověnou střelu o hmotnosti cca 400grs. Konkrétně https://cs.strobl.cz/strely-ares-45-70- ... lastovane/ jen s pomocí QL.
QL výše uvedenou střelu nezná, alespoň jsem ji nenašel a tak jsem ji pro výpočet nahradil střelou z kokily LEE a to 457- 405 - F.
Podle Ql se jako vhodný prach pro Eo cca 2500J jevil Lovex S040, pro výkon kolem 3000J prach Lovex S060.
Další možnost byla použít Vectan BA 6 1/2, který je nepatrně rychlejší než zmíněná S040.
Navážka podle QL na požadovaný výkon cca Eo 2500J což je dostatečné pro loveckou praxi.
Konkrétní navážka výpočet QL
náboj 45- 75 gov
střela olověná (L) hmotnost 405 grs
OAL 64mm,
prach : Vectan BA 6 1/2
navážka : 30 grs
vyhoření : 100 %
max. tlak 1571 bar ( povolených CIP 2200 bar )
Vo: 446 m/s
Eo: 2 611 J
Nábojnice a zápalka SB
Přebito pomocí Lee Loader

Střeleno z jednušky ( jak jinak ) hlaveň 20 palců přes hradla Caldwell měřena jak je obvyklé V cca 4m

443 m/s. Takže se nám to prostě povedlo.
Uvedená data berte jako obvykle pouze za doporučená a je jen na Vás jak s nimi naložíte. Nevím jak vám, ale mě se tyhle náboje ve velikosti rtěnky prostě libí. Takže pokud máte nějaké další zkušenosti s přebíjením 45-70 gov. tak se s nima.
petr